ponedeljek, avgust 10Projekt POPESTRIMO ŠOLO

Praksa v tujini – Braga

Delovna praksa v tujini

V okviru Erasmus+ progama smo se dijaki 3. letnika medijske smeri Ekonomske gimnazije in srednje šole Radovljica 28. oktroba odpravili v še za enkrat čisto neznano Portugalsko. Najprej smo se do sosednje Italije odpravili z avtobusom in tam iz Milana leteli v Porto, kjer so nas prišli iskat in odpeljali v naš začasen dom v Bragi. Tam smo živeli v hotelu na obrobju mesta.

Med tednom smo bili večino časa na različnih delovnih mestih. Delali smo v različnih podjetjih od muzejev do radio in nepremičninskih firm. Na le ta so nas prevažali z kombiji skupaj z dijaki iz drugih držav(Hrvaška, Madžarska,..). Tam smo na računalnikih delali v že dobro znanih programih, vendar smo se še vedno naučili veliko novega. Komunicirali smo večinoma v angleščini, a smo se še vedno naučili osnove portugalščine.
Ko pa je končno prišel vikend, smo se potepali in raziskovali mesto Braga ali pa hodili na ekskurzije, na katerih smo obiskali Lizbono, Viana do Castello ter Porto. Tam smo si ogledali katedrale, cerkva in lokalne zanimivosti. Obiskali smo tudi Bom Jesus in Sanctuary of Our Lady of Sameiro, ki leži na hribovju nad Brago, kjer smo si ogledali tudi njihov znameniti park.

V soboto, 17.novembra pa je bil žal že čas za odhod. Z letalom smo se vrnili v Italijo in od tam z kombiji nazaj v domačo Slovenijo. Nove izkušnje bomo z veseljem uporabili v prihodnosti, a nikoli ne bomo pozabili nepozabnih trenutkov na Portugalskem.
Julia Stanek, 3.a

Vtisi o mobilnosti

Praksa na Portugalskem je bila izkušnja, ki je ne bom pozabila. Naučila sem se malo novega jezika, spoznala njihovo kulturo, srečala nove ljudi ter se pri tem dobro imela.
Tina Žibert, 3. a

Izkušnja, ki smo jo dobili na Portugalskem je res nekaj posebnega. Vse od potovanja in ogledovanja zelo znamenitih arhitektur, do doživljanja tujega, vsakdanjega življenja je vrednota, ki sem je zelo vesel.
Simon Jurčič, 3. a

Celotna izkušnja je bila čudovita in neponovljiva. Trije tedni so minili prehitro in kljub temu, da na delu ni bilo tako kakor sem si predstavljal, bi to z veseljem ponovil. Portugalska me je presenetila s številnimi cerkvami, drugače me je pa spominjala na primorska mesta.
Gal Martinjak, 3. a

Bila je zelo izjemna in čudovita izkušnja. Naučila sem se kar nekaj stvari, ki mi bodo zelo koristile v življenju. Spoznala sem novo mesto, prebivalce in jezik. Naučila sem se, kako se znajti v situaciji kjer nihče ne zna angleško. Bolje sem tudi spoznala svoje sošolce in ostale dijake in sem nad veliko večino zelo prijetno presenečena. To izkušnjo je vredno pridobiti in zato praktično usposabljanje v tujini priporočam vsem.
Lejla Korać, 3. a

Doživetje je bilo odlično! Naučili smo se veliko novih stvari, ki nam bodo pripomogle v prihodnosti na področju naše stroke. V prostem času nam nikoli ni bilo dolgčas vedno je bilo nekaj kar smo lahko naredili, ali pa smo se sprehodili skozi čudovito mestno jedro. Izkušnja je bila neverjetna! Prehitro je minilo, ravno smo se navadili na vse pa smo že odhiteli domov. Definitivno bi to izkušnjo ponovila, na Portugalskem ali pa tudi kje druge. Ustvarili smo si veliko novih spominov, in to je bilo za nas najbolj pomembno.
Nika Krištof, 3. b

Med delom sem se počutil kot doma, saj sem delal točno tisto kar vem in znam, poleg tega sem se pa naučil veliko novih stvari. V prostem času sem lahko spoznal veliko novih ljudi, na izletih pa videl prelepe kraje. Doživetje je bilo prečudovito!
Roscoe Žerovec, 3. b

Z izkušnjo ne bi mogel biti bolj zadovoljen, pridobil sem ogromno znanja, ki mi bo koristilo v nadaljnem šolanju. Najbolj všeč pa mi je bilo da sem lahko izkusil kako je zares delati v podjetju na področju za katerega se šolam.
Sandro Andonov, 3. a

Portugalska je zelo lepa država v kateri lahko vidiš veliko zanimivih stvari. Tudi sama praksa je bila zelo poučna in naučila sem se več različnih stvari. Od tuje kulture in jezika do dela z mediji. Moji vtisi iz prakse v tujini so zelo pozitivni in bi to vse ponovila.
Julia Stanek, 3. a

Za prakso v tujini sem se odločila zato, ker me je zanimalo kako je prebivati nekje, kar daleč od našega doma. Dobila sem celo več izkušenj kot sem pričakovala, saj sem prvi dan pozabila svojo osebno izkaznico, ker sem jo prejšnji dan pustila v printerju. Moj fant Jure je ostal z mano, ker me seveda ni hotel pustiti same in za to sem mu zelo hvaležna. Mislila sva že, da nama nikoli ne bo uspelo priti na Portugalsko, saj so bili leti zasedeni že za par tednov naprej. Na koncu je prišel Juretov oče, ker so se tako zmenili z mojimi starši, saj je moj oče delal nočno izmeno in zaradi utrujenosti ni mogel voziti. Ko je prišel Juretov oče, naju je peljal na drugo letališče v Milanu. Na koncu se je vse lepo rešilo, na Portugalskem sva bila še isti dan, le da sva prišla zelo pozno zvečer. Zdaj vem, da se da vse rešiti, tudi če si že zelo obupan. Vedno obstaja rešitev, samo obupati ne smemo!
Drugače pa vsem priporočam prakso v tujini, res se splača iti. Imeli smo več kot dovolj prostega časa, hrana je bila dobra, vse je ceneje kot pri nas. Na začetku se mi je mogoče zdelo kar veliko biti tri tedne od doma, ampak potem je minilo čisto prehitro.
Tija Fende, 3. c

Na prakso v tujini sem se prijavil, ker sem si želel pridobiti nova znanja in delavne navade. Ugotovil sem, da znam sam poskrbeti zase, kar mi bo tudi prav prišlo v življenju. Ljudje s katerimi sem sodeloval v podjetju so bili prijazni in so vsi dobro govorili angleško, imel sem pa tudi dovolj prostega časa. Naučil sem se kako podjetje deluje, v čem sem dober in kaj bi rad počel v življenju. Z veseljem bi šel še enkrat.
Jure Tršan, 3. c

Moj vtis o mobilnosti na Portugalskem je zelo pozitiven. Zelo mi je bilo všeč, ker je bila organizacija zelo dobra. Nikjer nam ni bilo treba čakati na kogarkoli. Všeč mi je bil hotel in podjetje v katerem sem opravljal prakso. Ljudje na Portugalskem so zelo prijazni in potrpežljivi do drugih. Všeč mi je bilo tudi, da sem spoznal veliko učencev iz hrvaških šol, s katerimi smo se dobro razumeli in se tudi pogosto družili.
Miha Lunar, 3.a

Prepričana sem, da sem se na praksi veliko naučila. Dokazala sam, da se znam znajti sama. Prav tako sem izvedela tudi veliko o Portugalski in videla kar veliko njenih lepih znamenitosti.
Prakso v tujini priporočam vsem. Naučiš se veliko, a moraš za to narediti veliko tudi sam.
Kaja Rozman, 3. a